01 lokakuuta 2022

Kulttuuriretki


Olimme mukana 2 päivän taideretkellä Maarianhaminan seudulla. Sää suosi, ainoa sade oli menomatkalla kun olimme vielä laivassa. Meri oli tyyni, hyvää ruokaa ja mukavaa seuraa, niin siinähän olivat puitteet kohdallaan.

Meillä oli ainutlaatuinen tilaisuus tutustua ahvenanmaalaisen liikemiehen Anders Wiklöfin taidekokoelmiin meren äärellä.  Hyvä tavaton, mitä ihanuuksia hän olikaan hankkinut. Ihan vain siksi että he ovat pitäneet niistä töistä. 


Maalauksista voi lukea juuri ilmestyneestä kirjasta, Kjell Ekström, Andersudde. Joskus teoksia on lainassa jossain näyttelyssä mutta myynnissä ne eivät enää ole. Valitettavasti jätän kuvat julkaisematta että en riko mitään tekijänoikeuksia.


Kuva kopioitu Finna.fi -sivulta

Anders Wiklöfin elämästä kertoo Staffan Bruunin kirjoittama kirja Muurarin pojasta miljonääriksi. Wiklöf on kyllä äärimmäisen ystävällinen persoona.  Hänen ei olisi ollenkaan tarvinnut tulla meitä tapaamaan, koska meillä oli paikallinen taideasiantuntija (em. Kjell Ekström) oppaana kertomassa tauluista. Mutta hän tuli, esitteli tiloja ja jutteli hauskoista sattumuksista.

Taideteosten lisäksi huvilassa on kymmeniä kauniita mattoja (tämä tennisstadionin lounchissa) ja valtavasti taide-esineitä. Suurin osa esineistä on lahjoja, monet hyvin kuuluisilta ihmisiltä.

Tilkkuilijan silmiin osuu aina "tilkut", tässä lasiset.


Nämä tilkut on hotellin käytävämattoa. 

Tänä kesänä Wiklöf on lahjoittanut ahvenanmaalaisille kuuluisan pronssisen Non-violence -teoksen. Se oli nyt Parlamenttirakennuksen aulassa mutta sijoitetaan kyllä ulkotiloihin.


Kaupungin rannassa on iso huomiotaherättävä paatti. Yllättäen se ei olekaan Andersin, vaan toisen miljonäärin, etelä-pohjalaisen Lillbackan. Paattia voi vuokrata. Sitten voi kehua olleensa James Bond -veneessä, melkein niinkuin itse Kultasormi -elokuvassa.


Kalastajakylän kaupassa oli muiden käsitöiden joukossa tilkkupeittojakin.
Vähän häpeillen pöydän alla.

Önningeby Maarianhaminan lähellä on pieni kylä, jossa oli vireä taiteilijayhteisö reilut sata vuotta sitten. Heidän muistoaan vaalitaan esimerkillisellä tavalla. Entiseen navettaan ja sen yhteyteen on remontoitu hienot tilat, sali, pieni kauppa ja näyttelytilat. Kuvassa on yksi pihapiirin vanhoista asuintaloista.

Kylän "omien" taiteilijoiden lisäksi oli myös tämän päivän töitä. Hurraa, myös kaksi kankaista! Vivianne Borenius on tekijä, applikaatiota ja vapaata konekirjontaa, ilman nimeä.

Paluumatka aloitettiin ala carte -ravintolassa, sitten tarpeellinen ostoskierros, ja sen jälkeen olikin aurinko jo aika matalalla. Mökkielämä näyttää jatkuvan saaristossa, isännän viiri on salossa.


Viking Grace'n Majakka -kabinetin katossa elää tähtitaivas ja revontulet heijastuvat myös pienten tarjoilupöytien kiiltävään pintaan.

Onnellisesti kotona!

Toivotaan rauhaa. 6 kommenttia:

 1. Kiva postaus, kiitos, taas opittiin uutta ja mielenkiintoista:)
  Kolmena syksynä on nyt käyty pohjoisessa vuokratulla matkailuautolla. Mies ehdotteli viime reissulta palattuamme josko seuraavaksi, siis ensi vuonna, mentäisiinkin Ahvenanmaalle:) Ehdotus jäi kytemään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ehdotus :) Minäkin haaveilen vielä Kökariin ja uskon että sieltä pääsis veneretkelle Källskäriin. Hermes houkuttelee :) Toivottavasti jalka nousee vielä ensi kesänä...

   Poista
 2. Hienoja tuollaiset taidematkat, joihin kuuluu myös opastus. Itse en osaisi edes etsiä tuollaisia taidepaikkoja. Lasitilkut ovat kauniita. Ahvenanmaa on ollut meilläkin suunnitteilla monta vuotta. Joskohan ensi vuonna toteutuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin matka onnistui kun tunnen järjestäjän. Kokoelmaa esitellään ryhmille sopimuksen mukaan. Matka oli samalla kielikylpy, kun opastus oli ruotsiksi. Ahvenanmaalla kohtaa kyllä saaristomeren luonnon. Kannattaa suunnitella.

   Poista
 3. Ihana Ahvenanmaa, sinne pitää mennä ensi kesänä. Teillä näyttää olleen mukava reissu. T. Saija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli oikein mielenkiintoista! Ahvenanmaa on kyllä oivallinen matkakohde!

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa aina! Kiitos!