12 joulukuuta 2015

Vanhoja kankaita

Olen pitkään seurannut Tilkunviilaajan blogia, joten olen tietysti saanut paljon vinkkiä mukavista malleista. Ja ohjeita niiden tekemiseen, kiitos molemmista. Tämän mallin geometria on kiinnostanut minua ja olen pitkään miettinyt sen tekemistä.

Aluksi arvelutti vaadittava tarkkuus, miten kuvion rytmi säilyy kauniisti, mutta sitten keksin hyvän käytön peitolle. Se tulee mökin parvelle, niin ei ole koko ajan häiritsemässä silmää, jos kuviot vähän vipottaa! Ja sain kuin sainkin hyvän syyn kokeilla mallia.

Pääsin vauhtiin kun päätin, että leikkelen siihen kaikki sameat beessipohjaiset kukkakankaani eikä haittaa vaikka silppua tulee. Kylläpäs niitä olikin!

Ruutuja piti tehdä oikein urakalla. Niitä on 12x20 + reunaruudut 68 kpl. Kaksi neliötä tuli leikattua ylimääräistä. Tällä tekniikalla valkoista kului paljon. Tuli tarkkaan leikattua vanhat lakananjämät ja muutama tyynynpäällinenkin. Reunaruudun yksväristä oli käytetty parinkin peitteen takana. Ylijäämät riitti vielä tähän. Kaikki punaiset ja mustat pikkuruudut ovat myös vanhaa varastoa. Hurraa, en ostanut yhtään uutta kangasta!

Välissä on puuvillavanu, taustakangas ykstoikkonen harmaa, käsintikkaus ja reunanauhan kokosin punaisista ja mustista tämän Sophien ohjeen mukaan. Blokin koko on 12x12 cm ja valmiin peiton 148x234cm.

Peiton voi laittaa just sinne missä se ei ole silmissä kaikenaikaa (testattu tikkausvaiheen pakettina, reunoina näkyy taustakangas). Lopulta ne eivät olleetkaan ne ruudut, vaan ne pohjakankaat, jotka häiritsee. Beiget kukkakankaat ovat joskus varmaan olleet tarpeellisia. Mielestäni olen aina ostanut kankaita sen mukaan mistä olen pitänyt, jokseenkin harkiten, mutta mieli muuttuu ja hyvä niin! Siinä ne nyt ovat kuitenkin käytettynä. Ja siis sitä täydellistä ruutua saa yrittää hakea! Sitä ei ole. Perfektionismi on heitetty romukoppaan.

Tuntuu että sain hiukan pienennettyä kangasvarastoja... Mutta irtoais sieltä vielä joku toinenkin peitto - tai kaksi! Saa testata taas seuraavan mallin. Sen olen nyt oppinut, että jos hankkii kankaita varastoon, pitää tiedostaa säilönnän riskit.

Ilmassa on joulunodotusta, piparintuoksua ja kynttilöiden tuiketta!25 kommenttia:

 1. Tuli kaunis peitto!
  Se on totta, että varastoon ei kannattaisi ostella kankaita makaamaan.
  Ei ne kankaat vuosien päästä tunnu enää samalta, kun haluaisi käyttää jo uudempia.
  Mulla on nyt vähän samaa ohjelmanumeroa menossa, eli ompele vanhoista kankaista juttuja. Kun ne on ommellut, niin ihan hyvältä näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan! Hiukan jäi kaivelemaan mutta suurempi taitaa kuitenkin olla helpotus että kankaat ovat nyt poissa varastosta :) Tsemppiä sinullekin!

   Poista
 2. Hyvältä näyttää ja kiva malli! Kuvassa ei ainakaan ruudut vilistä. Tuo on niin suuri peitto, että siinä on ollut iso työ. Täytyy ihan onnitella, että pystyit olla ostamatta uusia kankaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, joo, malli on oikein mainio! Siinä ei ole mitään vikaa ;)

   Poista
 3. Hieno peitto ja kivasti nuo neliöt erottuvat pohjasta, eikä vilistä yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehkä sen kestää siellä poissa silmistä :)

   Poista
 4. Minustakin tuo näyttää mukavalta:) Ja hyvä sinulle että sait käytettyä vanhaa varastoa! Saman huomion olen tehnyt varastoiduista kankaista, joskus ostaessa ovat olleet niin kauniita ettei ole malttanut käyttää mutta kun aikaa kuluu..........eivät enää näytäkään yhtä kauniilta:) Maku muuttuu mutta myös uusia malleja uusine ideoineen ilmestyy näkyville ja vanhat kankaat eivät ehkä istukaan enää niin hyvin malleihin joten kankaat pitäisi vaan käyttää heti hankittua ne mutta sekin on helpommin sanottu kuin tehty;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin totta puhut! Ihan samaa mieltä, kaikessa, siinäkin että helpommin sanottu :)

   Poista
 5. Upea, kaunis ja hyvännäköinen. Kaikki on siististi riveissä, kuten sinun jäljiltä varmaan roskatkin. Aikamoinen urakka tuon tekeminen on ollut ja vielä käsin tikattu. Onneski ei ollut yhtään isompi, olisi talosta saattanut tyynyliinat loppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siinä ne nyt on kukkakankaat ja olkoon! Aika hauskaa, näkisitpä miten on valkoiset hukkakolmiot siististi purkissa, että sieltä saa aina ottaa ankkurikankaaksi ja paininjalan alle :) Valkoiset tyynyliinat taisivat saada kyytiä lähes tarkkaan...

   Poista
 6. Oi, kuinka kaunis peitto! Itsekin olen huomannut, että vanhat kankaat menettävät aikanaan viehättävyytensä, mutta onneksi niitä voi helposti ujuttaa tämän tyylisiin scrappy -malleihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, varaston tyhjennystä tarvii jatkaa taas ensi vuonna :) Onneksi nämä scrabby-mallit on myös mielenkiintoisia!

   Poista
  2. Siis scrappy!! Unisilla silmillä tihrustaa pieneen tablettiin, niin ei näe mitä kirjoittaa :)

   Poista
 7. Peitto on upea. "Vanhat kankaat" on kauniissa muodossa. Ei kannata piilotella mökin parvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos mä annan sille vielä mahdollisuuden... Kokoamisen aikaan alkoi vähän kypsyä mutta en jättänyt kesken :)

   Poista
 8. Ihan mahtavaa, jos olet inspiroitunut blogikirjoituksestani! Hienoa, että jaoit tämän ja hyvä, että mainitsit mallin, sillä tämä on hyvin erilainen kuin omani oli. Eikö ole upeaa, että samalla mallilla saa niin erilaisen kun valitsee kankaat oikein?! Sinun peittosi on HIENO!! Yhtään ei ole epätäydellistä ruutua tai saumaa, minä ainakaan en näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan Sinulle! Blogisi toimii ohjeena niin monelle! Eipä ole toista joka osaa käyttää värejä kuten Sinä, mutta meiltä muilta tulee sitten jotain muuta, vaatimattomampaa. Onhan se ihana että maailmassa on niin paljon erilaisia kankaita!

   Poista
 9. Tosi kaunis peitto, aivan ihana. Samaa Tilkuunviilaajaa minäkin seuraan ja tein ohjeittensa mukaan pussukoita ja yhden peitonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä meillä olis paljon hankalampaa yksiksemme tämän harrastuksen kanssa, jos ei olisi tätä internettiä :)

   Poista
 10. Jopas tuli upea peitto! Malli on hieno... pitää tutkia tarkemmin tuota antamaasi linkkiä...

  VastaaPoista
 11. Kiitos kiitos! Malli on tosi mielenkiintoinen. Kangasvalinnoilla siitä saa vaikka kuinka elävää ja kaunista pintaa. Niinkuin linkistä näkyy :)

  VastaaPoista
 12. Samaa mieltä. Minua se kiinnosti kovasti, kun Tilkunviilaaja -blogissa oli niin huikea lopputulos.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa aina! Kiitos!