26 elokuuta 2015

Oikeanlaista kemiaa

Merkkipäivän kunniaksi mies sai oman peiton. Voi arvata koulutuksen suuntaa.


Kankaat osuivat silmiini jostain valtameren takaisesta kaupasta, jonne eksyin ties mistä. Ja eikun tilaamaan. Valitettavasti en edes katsonut olisko saanut lähempää.

Lähetys kulki pitkän matkaa nopeasti (kulkua saattoi seurata verkossa), mutta Suomeen saapuessa kului enemmän aikaa. Ensin ilmoitus tullaamisesta ja kun olin maksanut alvit, posti kuljetti kuorta vielä monta päivää. Onneksi oli vielä toukokuu, niin en ollut ihan hermostunut ajan kulumisesta. Ekaa kertaa täytin tullauspapereita netissä ja mokasin tietysti. Kun kysyttiin tavaran hintaa ja lähetyskuluja, laitoin alkuperäiset enkä huomannut että olisi pitänyt jostain vähentää, kun kauppa oli antanut yli 10 % alennuksen. Joten maksoin siis alvit alennuksestakin. Valtio olkoon hyvä vain, näin kilttejä ovat parjatut (ja ymmärtämättömät) eläkeläiset. Sinänsä verkkotoiminto oli helppoa, ei tarvinnut lähteä minnekään toimistoihin.

Mallin löysin s.o.t.a.k.handmade -blogista. Sehän oli siellä tyylikäs kuin mikä! Ehkä siihen voisi käyttää myös arkisempia kankaita. Palat leikkasin niin että sain maksimaalisesti käytettyä sinisen ja piikuvioisen FQ:n. Ehjän suorakaitaleen kooksi tuli 20x25 cm ja sen sitten halkaisin blokkia varten. Ikean harmaata leikkasin näiden tilattujen kankaiden sekaan. Se oli laadultaan juuri samanlaista, ohutta ja kovaa puuvillaa. Hiukan harmitti kun kankaat eivät olleet hyvää tilkkukangaslaatua, mutta ajatus oli nyt tärkein. Taustakangas sentään on miellyttävän pehmeää. Itse jaksollisen järjestelmän printtiä en pilkkonut ollenkaan. Se on taustapuolella sellaisenaan.

Raidallisen nauhan kiinnitin jälkeenpäin kun pinta tuntui niin tasaisen sekavalta. Ja sekavaksihan se myös jäi, mutta en malttanut olla laittamatta nauhaa, kun siinä oli niin hämmästyttävästi samoja värejä.

Lopputulos ei todellakaan ole mikään tyylikkyyden huippu, mutta ompelun onnistuin kuitenkin pitämään salassa. Välissä on puuvillavanu ja tikkauksia sen verran että kerrokset pysyvät paikallaan. Tilatut kankaat, ja myös harmaan, käytin tarkkaan. Lopulliseksi kooksi tuli 130x180 cm - se riittäköön tällä kertaa.

Yksi alkuaine on meille muita tärkeämpi. Sen parissa on tehty työtä jo yli puolet elämästä ja saatu leipä pöytään. Eläköön päivänsankari ja Eu!


PS. Siis Eu ei ole Euroopan Unioni (EU) vaan harvinainen maametalli Europium. Niin harvinainen että tässäkin työssä se esiintyy vain kerran eikä silti ole missään suhteessa oikeaan esiintymiseensä luonnossa. Upeaa jos tiesitte!

Kiitos kaikista ihanista kommenteistanne! 
Mukavaa elokuun loppua!
Nyt seurataan yleisurheilua Pekingistä...


13 kommenttia:

 1. ompa hauskat nuo alkuaineneliöt. Kiva reunut siitä tuli. Ja en kyllä ollut koskaan kuullutkaan moisesta maametallista...

  VastaaPoista
 2. Hienoa, kun tilkkupeiton kankaan voi sovittaa saajan kiinnostuksenkohteisiin. Tulee vielä henkilökohtaisempi tilkkupeitto! Varmasti tuo lämmittää!

  VastaaPoista
 3. Ihana idea ja kaunis lopputulos !
  Toivottavasti miehesi osaa todella arvostaa
  tätä rakkaudella tehtyä peittoa.

  VastaaPoista
 4. Peitto on upea ja varmasti tunnetta täynnä. Ihanat kankaat ja kiva kokonaisuus. Metallurgia voi oppia näköjään tilkkuillenkin, löytyipä paljon uusia aineita, joita en ole tiennyt olemassa olevankaan.

  VastaaPoista
 5. Vaan jopa on hienot kankaat! Niistä tulikin komea lahjapeitto. Varmasti mieleinen.

  VastaaPoista
 6. Tuo on ihan mahtava! Varmasti mies yllättyi iki-iloiseksi. Nyt voitte molemmat tutkiskella merkkejä, kaavoja ja mitä lieneekään ja muistella työurianne. Sinulla on aina niin hyviä ja sopivia ideoita. Tuollaisesta Eu:sta en ollut kuullutkaan. Tai ainakaan en muista mitään. Käsityöblogit ovat siinä mielessä hyödykkäitä, että voi oppia ihan mitä sattuu, niin kuin nyt tämän Europiumin.

  VastaaPoista
 7. Vaude. Kyllä olet löytänyt ihania kankaita. Itsekin matemaatikko-fyysikko-kemistinä ostaisin vastaavia kankaita.

  VastaaPoista
 8. Voi, kun on kiva peitto ja tehty juuri hänelle!!
  Mahtava lahja ja tuottaa iloa monta vuotta saajalleen:)

  VastaaPoista
 9. Hieno peitto! Tykkään kovasti tuosta "henkilökohtaistamisesta" :D

  VastaaPoista
 10. Oj, du har riktigt tänkt till och planerat täcket i detalj så att det passar din lyckost till man ser jag, vilken överraskning det måste ha varit! Bandet du lade till är mitt i prick och gör hela quilten ännu finare!!!!!

  VastaaPoista
 11. Hieno peitto ja mikä Onni käpertyä sen alle päikkäreille :D

  VastaaPoista
 12. Hieno peitto. Värit ja kuvio tulevat hyvin näkyviin tuon harmaan yksivärisen kanssa. Saaja on varmasti onnellinen näin henkilökohtaisesta, ja vielä itsetehdystä lahjasta!!!

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa aina! Kiitos!