13 lokakuuta 2014

Jättiagaave ja sen kaverit


Ruissalossa Turun Yliopiston Kasvitieteellisessä puutarhassa on kukkinut Jättiagaave. Ehdittiinpäs katsomaan juuri ennenkuin se kuolee. Se nimittäin valmistautuu kukkimiseen kymmeniä vuosia ja kuolee sitten koko kasvi kun saa kukkimisensa valmiiksi. Onneksi fiksut kasvitieteilijät olivat ottaneet huomioon että emme kaikki osaa tunnistaa kyseistä kasvia ja olivat laittaneet kunnon kyltin. Muuten olisimme voineet erehtyä luulemaan jotain toista korkeaa latvassakukkivaa kyseiseksi ihmekukaksi - siis ihan helposti. Kukkavarsi kasvaa nopeasti sitten kun sen aika on koittanut. Alemmat kukinnot ovat jo lakastuneet, vain ihan latvassa 6 metrin korkeudessa on enää tuoreita. Ampiaisten avulla yritetään saada aikaan siemeniä uutta kasvia varten. En erottanut mitään sivuversoja mutta saattoihan niitä silti olla. Tämä puutarha haluaa kasvattaa kasvinsa siemenestä.


Toinen hyvä bongaus oli kukkiva jättilumme. Sen kukinto kestää vain 2 päivää. Se sentään kukkii useammin kuin jättiagaave eikä kuole kukittuaan. Lamppu antoi keltaista väriä, oikeasti kukka on hennon vaaleanpunainen toisena elinpäivänään.

Puutarhassa on hauska kuvata kaikenmaailman ihmeellisyyksiä. Onneksi on joku tuttu kukkakin että voi tuntea tietävänsä jotain. Aina kannattaa kuitenkin vilkaista nimilappua ettei levitä väärää tietoa.
Kohta ei tarvita eväitä retkelle, puutarhan sato on jo kypsymässä.
 
Aulasta saa ostaa taimia, kun haluaa aloittaa oman puutarhan kasvattamisen (taas keltainen valo).

Tänä syksynä on väriä riittänyt!

Mukavaa alkanutta viikkoa!

2 kommenttia:

  1. Noita oli varmaan kiva käydä katsomassa, olen joskus käynyt Helsingin kasvitieteellisessä, mutta en Turussa:)
    Upeita kukintoja ja kasvustoja.

    VastaaPoista
  2. Ihan kuin olisi käynyt ulkomailla, vieläpä jossakin aika eksoottisessa paikassa sinun kuviasi katsellessa. Vesi herahti kielelle ihanista hedelmäkuvista. Hyviä kuvia olet ottanut.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa aina! Kiitos!